Recepten

PITTIGE AUBERGINEMOUSSE

Benodigdheden

1 aubergine, pijpajuin, 2 teentjes knoflook, sap van ½ citroen, 3 eetlepels olijfolie, 125 ml. dikke yoghurt, zout, cayennepeper, ev. 1 eetlepel peterselie

Werkwijze

Was de aubergine en prik met een vork hier en daar wat gaatjes, doe de aubergine in een voorverwarmde oven (250°) in een ovenschaal, zo lang dat de aubergine van binnen zacht en gaar is. De oventijd is minstens een half uur en hangt af van de grootte van de aubergine. Snijd de aubergine in de lengte door en schep het vruchtvlees in een kom. Laat het afkoelen. Pureer het vruchtvlees samen met de helft van de pijpajuin en de knoflookteentjes in een keukenrobot. Roer citroensap, olijfolie en de yoghurt door de puree. Breng deze op smaak met zout en cayennepeper. Zet de afgedekte auberginesalade een uur in de koelkast vooraleer te gebruiken.

********************

AUBERGINE-MOZZARELLA OVENSCHOTEL Al ANTONIO

Benodigdheden

Zout, olie, mozzarella (of geitenkaas), tomatenpulp, basilicum, voldoende keukenrolpapier, bakpan, ovenschotel, keukenhanddoek

 

Werkwijze

Voor de voorbereiding:

snij de aubergine in plakjes (niet in de lengterichting, maar overlangs, in schijfjes dus),leg ze in een vergiet, telkens per laag RUIM bestrooid met zout, zodat ze hun vocht ‘afstoten’ en zodat ze éénmaal in de olie minder vet ‘opzuigen’ (vrees echt niet dat het gerecht té zoutig zal smaken ! Niks ervan!!) Minstens 1 uur! Dan afspoelen met water en droogdeppen met een keukenhanddoek.

Bakken in de olie tot ze lichtjes bruin kleuren, laten ‘uit-oliën’ op een vel keukenrol, in de ovenschotel rangschikken, hier bovenop de tomatenpulp gieten en een laagje mozzarella aanbrengen, wat basilicum (eventueel wat peper), in de oven op 200 °C gedurende 1/2 uur laten bakken en smullen…

Variante

Ook schijfjes courgettes kunnen toegevoegd worden.

************************

GAZPACHO

Benodigdheden:

  • 1kg rijpe tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 4 takjes verse basilicum
  • 1 ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl sherry-, rode- of witte wijnazijn
  • 1,5 dl olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:

Mix de fijngesneden groenten en breng op smaak met peper en zout.

Laat de gazpacho minstens 1 u afkoelen in de koelkast.

Serveer koud.

***********************

BRAZILIAANSE SINAASAPPELSALADE MET CHAYOTE

 

Ingrediënten (4 personen)

3 chayotes (custard appels)

2 sinaasappels

een paar lente-uitjes

koriander, peterselie of munt ter garnering

Dressing, indien gewenst

1 el olijfolie

het sap van de sinaasappels

het sap van 2 limoenen

zout en peper

Hoe te bereiden?

Ontvel en ontzaad de chayote. Rasp de chayote en doe in een kom. Snij de sinaasappels in schijfjes en hak het witte gedeelte van de lente-uitjes grof. Voeg dit toe in de kom.

Meng alle ingrediënten van de dressing goed door elkaar. Proef hoeveel sap van de sinaasappel lekker is. Voeg toe aan de kom en schud door elkaar. Zet het voor 30 minuten in de koelkast. Schud nog een keer door elkaar en serveer met de fijngehakte kruiden.

**************

AUBERGINEQUICHE

Ingrediënten

  • bladerdeeg
  • 1,5 aubergine
  • 4 eieren
  • 2 à 3 dl melk
  • 150 g zachte kruidenkaas
  • olijfolie
  • peper en zout

Werkwijze

  • Snij de aubergine in schijfjes of blokjes.
  • Leg ze in een vergiet, telkens per laag RUIM bestrooid met zout zodat ze hun vocht “afstoten” waardoor ze éénmaal in de olie minder vet “opzuigen”. Minstens 1 uur! Dan afspoelen met water en droogdeppen met een keukenhanddoek.
  • Bak het bladerdeeg voor op 180°C gedurende een tiental minuten.
  • Meng de eieren met de zachte kruidenkaas en de melk. Voeg peper en zout toe.
  • Bak de schijfjes of blokjes aubergine in een scheutje olijfolie. Leg deze op het voorgebakken bladerdeeg en overgiet ze met het eiermengsel.
  • Plaats de quiche in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 40 à 45 minuten. Als je er daarna in prikt, moet de vulling droog zijn.
  • Heerlijk warm of lauw opgediend met een salade!

********************